Evenimente Noutati

Caravana Profilaxiei – Editia X-a – 9 Noiembrie 2018

Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie (ADRE), în parteneriat cu Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi şi în colaborare cu  Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, Facultatea de Medicină Dentară, Societatea Studenţilor Stomatologi din cadrul Universităţii de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Iași, Prefectura Județului Iași, organizează, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Norina Forna

A X-a Ediţie a Caravanei Profilaxiei – Ediţie Jubiliară cu titlul: Trecut, prezent, viitor în  Medicina Dentară contemporană – programe de profilaxie

Evenimentul este unul important în peisajul comunităţii urbane si rurale  şi de tradiţie în acest teritoriu, realizând evaluarea gradului de sanogenitate orală, în deplină conexiune cu starea generală a pacientului.

Conferinţa de presă din data de 9 noiembrie 2018, ora 12.00, va avea loc in Sala Mare a  Primăriei Iaşi, având ca scop prezentarea rezultatelor Caravanei Profilaxiei din ediţiile anterioare, precum şi a nivelului stării de sănătate orală a populaţiei din Iaşi, prezentând rezultatele comparative ale nivelului de sanogenitate din zona Moldovei precum şi măsuri de îmbunătăţire a stării de sănătate prin reabilitare orală şi generală.

Totodată este un prilej fericit ca prin proiectul „ Med _DentAntreprenor” inițiat de Colegiul Medicilor Dentiști Iași, in parteneriat cu băncile: Banca Romana de Dezvoltare, Banca Transilvania și compania de consultanta Truman, sa putem oferi tinerilor medici absolvenți din 2018 cu certificat de libera practica,  care sunt beneficiarii direcți, posibilitatea înființării de cabinete dentare atât in mediul urban, cit si in mediul rural.

Un segment special este reprezentat de noua ipostază a Medicinii Dentare școlare și studențești, revigorată prin participarea directă a Departamentului de Asistență Socială din cadrul Primăriei Iași prin noile dotări oferite.

Asociaţia Dentară Română pentru Educaţie, principalul organizator al acestui eveniment, va oferi consultaţii de specialitate, evaluarea sănătății orale pe baza chestionarelor, precum si tratamente gratuite din sfera stomatologică şi implanto-protetică, care vor îmbunătăţi starea de sănătate orală şi generală, cu aportul Facultăţii de Medicină Dentară, a Societății Studenților Stomatologi si a Societății Romane de Reabilitare Orală.

Manifestarea ajunsă la Ediţia jubiliară, a X-a,  evaluează şi impactul pe care acest eveniment l-a avut în rândul populaţiei, eveniment care vizează reabilitarea sistemului stomatognat axat pe profilaxia terţiară a adultului.

Pe parcursul celor 10 ani de derulare a Caravanei Profilaxiei peste 35,000 de persoane au beneficiat de consultaţii gratuite şi de peste 180,000 de produse de igiena orală; în egală măsură, peste 1000 de cazuri sociale au beneficiat de tratamente susţinute de Facultatea de Medicină Dentară prin intermediul Fundaţiei „Grigore T. Popa”.

Ne dorim ca procentele întâlnite de leziuni odontale (64.7%-în 2017), boală parodontală (44.3% – în 2017), edentaţii (27.1% – în 2017), întinse (22.2% în 2017) şi totale (9.1% în 2017 ), precum si alte afecţiuni sau complicaţii (26.1% – în 2017) să le găsim în această ediţie mult mai reduse faţă de cele anterioare, înregistrând reale progrese în informarea şi iniţierea utilizării corecte a produselor de igienă orală în Iaşi.

Un proiect generos a constat într-un număr  de peste 1500 implante aplicate gratis populației cu edentații si complicații ale acestora.

Caravana  Profilaxiei va avea loc vineri, 9 Noiembrie 2018,  începând cu ora 09.00 şi până la orele 17.00, oferindu-se consultaţii gratuite, produse de igienă orală gratuite, precum şi broşuri informative despre igiena orală în punctele special amenajate din Parcul Teatrului Naţional, Tătăraşi – Esplanada Oancea, Alexandru cel Bun – Piaţa Voievozilor şi Parcul Podu Roș.

În plus faţă de ediţiile precente, anul acesta Caravana Profilaxiei  se va  deplasa şi în puncte de lucru din zona rurală, la sediul cabinetelor de Medicină Dentară din comunele Bălţaţi, Popeşti şi  Scobinți.

Colaborarea cu firmele de specialitate ce susţin în mod notabil Caravana Profilaxiei prin produsele de igiena orală de ultimă oră conduce la un real succes al manifestării, cu beneficii semnificative pentru populaţia Iaşului si a județului.

„Cele mai multe afecţiuni orale pot fi prevenite, cu reducerea nivelului de expunere la factorii majori de risc şi promovarea unui stil de viaţă sănătos. Factorii socio-comportamentali şi de mediu au un rol semnificativ în bolile orale, ceea ce poate fi modificat prin programele de promovare a comportamentelor sănătoase şi de menţine a unei stări de igienă orală corespunzătoare, prin conştientizarea populaţiei” (Raportul naţional de sănătate orală la copii şi tineri 2012 – http://insp.gov.ro).

Cu deosebită consideraţie,

 

Prof. Univ. Dr. Norina Forna

Preşedinte Colegiul Medicilor Dentişti Iaşi

Vicepreşedinte Colegiul Medicilor Dentişti România

Preşedinte ADRE

Afis-Ziua-Profilaxiei-2018

Din aceeasi categorie:
Adresa MS cu privire la incheierea contractelor dintre medic dentist/SC si laboratoare de tehnica dentara

Al XII-lea Congres al Societatii Romane de Reabilitare Orala – 14-16 Noiembrie 2018, Bucuresti

Societatea Romana de Reabilitare Orala are placerea de a va invita in perioada 14-16 Noiembrie 2018, la al XII-lea Congres...

Închide