Uncategorized

IN MEMORIAM – Prof. Emerit Mircea Rusu

Colegiul Medicilor Stomatologi Iași aduce

Un Omagiu Ctitorului Stomatologiei Pediatrice – Prof. Emerit Mircea Rusu!

Personalitate marcantă a medicinei românești, Profesorul Mircea Rusu și-a pus amprenta în mod definitoriu asupra medicinei dentare, aducându-și în mod substanțial contribuția la ctitorirea stomatologiei pediatrice în plan național și internațional. Un cadru didactic al cărui nume îl poartă admirativ în minte și în suflet nenumărate generații de studenți!

Absolvent al Liceului Laurian din Botoșani înainte de anul 1940, a urcat treptele Facultății de Medicină din Iași, pe care a absolvit-o în anul 1946, ulterior specializându-se în Chirurgie Generală. A devenit Doctor în Științe Medicale în anul 1970.

Pe plan didactic a parcurs pas cu pas întreaga carieră universitară, punând bazele învățământului de Stomatologie Infantilă din Iași. Ca părinte al acestei discipline, înființată în anul 1963, a îmbinat armonios activitatea didactică cu cea de cercetare științifică și de asistență medicală de specialitate.

Pentru a conferi învățământului stomatologic ieșean o orientare modernă, cu valori europene, a realizat numeroasă colaborări cu diverse clinici de prestigiu din țară și din străinătate.

În teritoriul medicinei dentare, Profesorul Rusu a desfășurat atât în calitate de profesor, cât și de director al centrului OMS o bogată activitate științifică, concretizată în peste 350 de lucrări prezentate la numeroase manifestări științifice de specialitate din țară și din străinătate. Problemele abordate au adus contribuții generoase la studiul manifestărilor buco-maxilo-dentare patologice, bolilor genetice, endocrine și neuropsihice la copii. În afara contribuțiilor din domeniul ortodonției și pedodonției, demne de menționat sunt cercetările efectuate în colaborare cu Institutul de Antropologie din Iași privind studiul populațional longitudinal mixt al afecțiunilor stomatologice la copii din 25 de județe ale țării.

În 1985, pe baza cercetărilor privind manifestările stomatologice la copii cu care tare genetice și neuropsihice, la propunerea Directorului Organizației Mondiale a Sănătății, a fost înființat la Iași, pentru România, un centru de cercetare OMS pentru sănătate orală și a copilului, sub direcția Prof. Dr. Mircea Rusu.

Profesorul Rusu a organizat Clinica de Stomatologie Infantilă din Iași, ce s-a bucurat de un real succes în țară și în străinătate, individualizând tratamentele dentare la copii, cunoscut fiind faptul că aceștia nu poți fi tratați ca niște „adulți în miniatură“.

Sper că standardele stabilite prin vocația de lider a Profesorului Rusu vor fi menționate ca pe un model solid internațional și că vor fi adoptate de multe țări ca model de bună practică!“. (Prof. Dr. Thomas Adeoye Lambo, Director General Adjunct al OMS până în 1988)

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace !

Din aceeasi categorie:
Informare legislativă 44/2020 – MOf – HG nr. 312/2020 criterii beneficiari art. X alin. (10) din OUG nr. 29/2020

Hotărârea nr. 312/2020 pentru aprobarea criteriilor de stabilire a beneficiarilor prevăzuţi la art. X alin. (10) din Ordonanţa de urgenţă...

Informare legislativă 43/2020 – MOf – OUG nr. 53/2020 modificare/completare acte normative măsuri protecție socială

Ordonanța de urgență nr. 53/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative privind măsuri de protecție socială determinate de răspândirea...

Închide