Colegiul Medicilor Stomatologi Iași (CMS Iași) aduce la cunoștința membrilor săi desfășurarea unei întâlniri importante între reprezentanții CMS Iași și Direcția de Sănătate Publică (DSP) Iași în data de 05.04.2024.
La ședință au participat dr. Răzvan Ionuț Linteș, dr. Cristina Bârleanu, dr. Ioana Neacșu, din partea Colegiului Medicilor Stomatologi Iași și Director dr. Corina Gîscă și dr. Alexandru Armenia, din partea Direcției de Sănătate Publică Iași.
Obiectivele acestei întâlniri au fost
- dezvoltarea unui parteneriat activ în cadrul proiectului dezvoltat de DSP Iași care se adresează copiilor din mediul rural din județul Iași cu vârsta cuprinsă între 6-14 ani și are ca obiectiv principal promovarea igienei orale și prevenirea afecțiunilor dento-maxilare prin educație, informare și tratamente profilactice.
- lămurirea procesului de avizare a autorizațiilor sanitare pentru cabinetele de medicină dentară
- detalii legate de protocolul de sterilizare
DSP Iași a solicitat sprijinul CMS Iași în scopul creșterii numărului de medici stomatologi evaluatori, având în vedere că un medic poate evalua un nr. de 20-25 de elevi/deplasare în teren.
CMS Iași a propus integrarea cabinetelor stomatologice din rural care sunt in număr de 143 dintre care 42 de cabinete au contract încheiat cu CAS Iași.
CMS Iași și-a exprimat disponibilitatea unui parteneriat activ în acest proiect și au fost discutate în amănunt modalitatea de evaluare și posibilitatea trimiterii copiilor către cabinetele stomatologice în care pot fi și tratați.
Urmare a solicitării introduse de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) referitoare la necesitatea unei vize anuale pentru autorizațiile sanitare de funcționare ale cabinetelor de medicină dentară, în cadrul discuției, reprezentanții DSP au subliniat că legislația actuală nu prevede și nici nu necesită efectuarea unei astfel de avizări anuale. Această clarificare vine în sprijinul profesioniștilor din domeniul dentar, oferind o perspectivă legală asupra cerințelor de autorizare și funcționare a cabinetelor. În urma acestei întâlniri, CMS Iași împreună cu DSP au convenit să inițieze discuții suplimentare cu reprezentanții CAS Iași pentru a rezolva această problemă și a asigura că procedurile de autorizare sunt în deplină conformitate cu cadrul legislativ în vigoare. Scopul este de a evita orice posibile neclarități sau dificultăți pentru medicii stomatologi în exercitarea profesiei.
În ceea ce privește protocolul de sterilizare utilizat în cabinetul de medicină dentară, reprezentanții DSP au solicitat CMS Iași să colecteze, de la colegii stomatologi, problemele cu care se confruntă și întrebările cu privire la aceste aspecte, urmând să se organizeze o întâlnire extinsă cu membrii DSP care se ocupă de problema sterilizării. Aveți aici link către formular
CMS Iași este ferm angajat în apărarea intereselor medicilor stomatologi și în facilitarea unui mediu de practică eficient și conform standardelor legale. Vom continua să monitorizăm îndeaproape situația și să colaborăm cu toate părțile relevante pentru a asigura claritatea și simplificarea proceselor administrative pentru membrii noștri.