[email protected] / +40 (769) 496 458

Întâlnire cu Direcția de Sănătate Publică Iași

Minuta întâlnirii între reprezentanții Colegiul Medicilor Stomatologi Iași și conducerea Direcției de Sănătate Publică Iași

La data de 5 ianuarie 2024 a avut loc o întâlnire între reprezentanții Colegiului Medicilor Stomatologi Iași, Prof. Dr. Sorin Andrian, Prof. Dr. Irina Zetu, Dr. Smarandita Pacuraru, Dr. Cristina Birleanu, Dr. Ioana Neacsu și conducerea DSP Iași, Dr. Corina Gîscă, director executiv, Șef Lucrări Dr. Liviu Stafie, director executiv adjunct. Ședința a fost deschisă de Prof. Dr. Sorin Andrian printr-o fundamentare a discuției, subliniind importanța stomatologiei în cadrul politicilor de sănătate publică și dorința ca între cele 2 instituții să existe o colaborare cât mai eficientă care să vină în sprijinul activității medicilor stomatologi din județul Iași.

Discuția a continuat cu informații despre un proiect desfășurat de DSP, detaliat de doamna director Dr. Corina Gîscă, privind evaluarea stării de sănătate orale a populației minore din mediul rural la nivelul județului Iași. Acest proiect se desfășoară în școli din mediul rural, în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T. Popa” Iași, Universitatea Apollonia și cu Inspectoratul Școlar Județean Iași, instituții cu care DSP Iași are încheiate protocoale de colaborare.

S-a ridicat problema medicilor tineri încadrați la DSP Iași care ar putea lua parte la acest proiect (prin consultațiile acordate copiilor în școli), dar care nu au un cod de parafă, constatându-se existența unui vid legislativ în această privință. S-a decis elaborarea unui document comun către Ministerul Sănătății prin care în parteneriat, DSP Iași și Colegiul Medicilor Stomatologi Iași să solicite ca și acești medici să posede dreptul de a avea un cod de parafă. Tot printr-un document semnat de ambele părți se va solicita modificarea legislației cu scopul de a aloca fonduri separate de către CNAS pentru proiectul în derulare cât și pentru alte proiecte viitoare cu un conținut atât preventiv cât și curativ.

Colegiul Medicilor Stomatologi Iași dorește să devină partener în acest proiect, solicitând colegilor din județ să participe sub formă de voluntariat la activitatea de evaluare și ulterior în cea curativă. Acest proiect a fost inițiat în martie 2023, aprobat în octombrie 2023, și este în desfășurare.

A fost discutată grila de raportare statistică, documentul pe care DSP (prin Compartimentul de Informatică și Statistică în Sănătate Publică) îl solicită medicilor stomatologi la fiecare trimestru. S-au analizat problemele pe care medicii stomatologi le întâmpină la completarea acestor date statistice care au un conținut anacronic, cât și necesitatea de a simplifica tabelul respectiv și de a clarifica aspecte ce țin de codificarea afecțiunilor.

Colegiul Medicilor Stomatologi va face propuneri în acest sens. Doamna Director a DSP a subliniat că rezultatele obținute din analizarea datelor raportate vor fundamenta unele decizii ale Ministerului Sănătății privind desfășurarea activității stomatologice: demografia profesională, nevoia de tratament în populație, etc. S-a discutat despre propunerea CMSR de digitalizare a informațiilor la nivel național, cu scopul de a obține date statistice semnificative, ce vor fundamenta proiecțiile pe termen lung ale politicilor de sănătate publică.

Legislația privind sterilizarea Au fost discutate cu conducerea DSP impedimentele pe care le întâmpină medicii stomatologi în activitatea curentă privind sterilizarea. Doamna Director Dr. Corina Gîscă a propus stabilirea unei întâlniri care va avea ca temă de discuție doar acest subiect, la care să participe reprezentanți ai CMS Iași și inspectorii DSP Iași care au arondate cabinetele stomatologice. Vor fi analizate posibilități de eficientizare a acestei activități cu respectarea cadrului legal. Domnul Președinte al CMS Iași, Prof. Dr. Sorin Andrian, a invitat reprezentanții DSP să fie prezenți la viitoarele cursuri organizate de CMS Iași pe această temă, oferind astfel ocazia medicilor stomatologi să aibă un dialog constructiv și interactiv cu aceștia.

S-a discutat și despre activitatea medicilor stomatologi care lucrează în sistemul public: U.P.U, cabinete școlare și în campusuri universitare, fiind precizat faptul că aceștia sunt angajații DAS Iași. Domnul Dr. Andrian a făcut referire la componența Comisiei de malpraxis de la nivelul DSP în care CMS Iași va face două noi propuneri. La finalul discuțiilor a fost reiterată dorința de colaborare și susținere reciprocă, colegială, în toate aspectele ce definesc activitatea de medic stomatolog.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Print

Alte articole

Program cu publicul

Luni:        08:00-13:00
Marți:      11:00-16:00
Miercuri: 08:00-13:00
Joi:          11:00-16:00
Vineri     Fără program cu publicul

Anunț vânzare cabinet

Se înstrăinează imobilul constând cabinet “stomatologie generală”cabinet individual, având nr. cadastral 2135-C1-U77,  situat în Mun.Iași,  localitatea Pașcani, strada

Citește mai mult »

Contact

Registratură:
Email: [email protected]
Telefon: 0769 496 458

Secretariat:
Email: [email protected]
Telefon: 0769 673 605

Contabilitate:
Email: [email protected]
Telefon: 0769 818 163

EMC:
Email: [email protected]
Telefon: 0769 673 605

 

Președinte

Dr. Sebastian Lupu