Proiectul Ordinului ministrului sănătății pentru aprobarea Normelor tehnice privind curăţarea, dezinfecţia şi sterilizarea în unităţile sanitare publice și private, evaluarea eficacității procedurilor de curățenie și dezinfecție efectuate în cadrul acestora, procedurile recomandate pentru dezinfecția mâinilor în funcție de nivelul de risc precum și metodele de evaluare a derulării și eficienței procesului de sterilizare publicat în Secțiunea Transparență decizională pe www.ms.ro.
Printre alte reglementări, par a avea un impact asupra cabinetelor stomatologice în mod deosebit și următoarele articole:
„Art. 44 (1) În unităţile de asistenţă medicală, sterilizarea se realizează prin metode fizice (abur sub presiune), precum şi prin metoda combinată fizico-chimică (plasmă).
(2) Sterilizarea la temperatură uscată (etuvă/pupinel) este permisă numai în laboratoarele de microbiologie.
(3) Orice alt tip de aparatura de sterilizare poate fi utilizata în unitatile sanitare până la termenul de conformare la prevederea de la alin. (1), care este de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentului ordin.”
„Art. 53 (1) Unitatea sanitară trebuie să asigure, prin înregistrări electronice sau manuale, trasabilitatea tuturor instrumentelor medicale, aceasta fiind stabilită în procedura de sterilizare a unității sanitare respective.
() Sterilizarea la temperatură uscată (etuvă/pupinel) este permisă numai în laboratoarele de microbiologie.
() Orice alt tip de aparatură de sterilizare poate fi utilizată în unitățile sanitare până la termenul de conformare la prevederea de la alin.(1), care este de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentului Ordin.”
[gview file=”https://cmsis.ro/wp-content/uploads/2021/04/Referat-de-aprobare-modif.-OMS-nr.-9611.docx”]
[gview file=”https://cmsis.ro/wp-content/uploads/2021/04/OMS-modif.-961-1.docx”]